Handdukar på tvättlinor. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.
20 arbetslösa blev anställda för att bada bastu och diskutera arbetslöshet. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.

Utställning i Gnesta om 20 arbetslösas samtal i bastun

2:09 min

På söndag öppnar utställningen Bastu för arbetslösa på Art Lab Gnesta. Installationen är resultatet av ett processarbete som just gått ut på att bada bastu.

Vad gör det med en när en blir definierad av arbetsförmedlingen som inte helt frisk, och varför ska en person stoppas i ett fack som arbetslös?

Det är frågor som konstnären Frida Klingberg vill besvara i utställningen Bastu för arbetslösa som hon visar upp på Art Lab Gnesta. Hon anställde 20 arbetslösa för att basta, svettas och diskutera arbetslöshet.

– I situationen som arbetslös får man hela tiden exempelvis möta arbetslösheten som ett misslyckande, och genomgående i de här samtalen är att identiteten är starkt kopplad till vad man gör. Vi har också upptäckt att det händer saker med en när man är i processen att vara arbetslös, i möte med arbetsförmedlingen och andra myndigheter, berättar Klingberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista