Kålrotssoppa. Foto: Malin Randeniye.
Kålrotssoppa. Foto: Malin Randeniye.

Mat med Malins recept: Krämig kålrotssoppa

"Jag har jobbat mycket med smakerna i soppan"
0:50 min

Soppan serveras med finhackad tomat och nymald svartpeppar.

Mat med Malin hör du på måndagar kl 15.35

Vår matinspiratör Malin Randeniye tipsar om rotfrukter hela november och här bjuds det på soppa på kålrot.

4 portioner

  • 400 g skalad kålrot ca 600 g oskalad.
  • 150 g purjolök
  • 6 vitlöksklyftor (de blir milda och goda när de kokat mjuka i soppan)
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 citron

Toppa med

  • 1 tomat
  • Olivolja
  • Nymald svartpeppar

Skala och dela kålroten i mindre bitar ca 2x2 cm är lagom för det här receptet. Skölj och strimla purjolöken och skala vitlöken men behåll den hel.

Hetta upp olivoljan på medelvärme i en rymlig kastrull. Tillsätt kålrot, purjolök och vitlök och låt allt svettas under omrörning i ca 5 minuter utan att ta färg. Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med någon minut så purén bryns, rör hela tiden så att det inte bränner vid.

Tillsätt vatten och salt och låt soppan koka upp. Koka utan lock i ca 30 minuter tills kålroten är helt mjuk. Mixa soppan helt slät och blanda i crème fraiche och eventuellt lite vatten om soppan känns tjock. Smaka av med citronjuicen och eventuellt mer salt. Låt soppan bli varm igen men koka den inte.

Finhacka tomaten och servera till soppan tillsammans med lite nymald svartpeppar.

/Recept av Malin Randeniye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".