EU-migranter i Strängnäs får tak över huvudet

1:57 min

Ikväll söndag öppnar Pingstkyrkan i Strängnäs upp sitt vinterhärbärge för hemlösa EU-migranter. Salomon Nicolai Robert från Rumänien ser fram emot att få sova i värmen.

Den senaste månaden har rumänske Salomon Nicolai Robert och hans fru sovit i en bil.

De måste ha alla kläder på sig och täcka sig med dubbla täcken, men vaknar ändå flera gånger varje natt av att de fryser. Dusch har de bara tillgång till någon gång i veckan.

Paret kommer från byn Crovu i Rumänien och försöker spara ihop pengar till sin 9-årige son genom att göra hantverksjobb och kratta löv hemma hos Strängnäsbor, men också genom att tigga när de inte hittar något annat sätt att tjäna pengar.

Salomon Nicolai Robert tycker att det känns skönt att kunna flytta in i Pingstkyrkan igen ikväll. Förra vintern bodde han där i två månader.

– Det är bra att sova i kyrkan, det är varmt och man kan ta en varmdusch där varje dag, säger Salomon Nicolai Robert, som sov i Pingstkyrkans lokaler i två månader förra vintern.

Pingstpastorn Fredrik Olsson räknar med att fjorton personer kommer att flytta in ikväll när Pingstkyrkan slår upp sina portar för vintern.

Men han säger att fler är på väg från Crovu i Rumänien. Han var själv där förra veckan och träffade familjer som planerar att resa till Strängnäs.

– Det är ungefär tio till som är på gång hit, säger han.

I Strängnäs ställer också Svenska kyrkan upp med en lokal för tio personer den här vintern. 

Pingstkyrkans medlemmar är nu i full färd med förberedelserna inför kvällen. 

– Just nu letar vi madrasser, kuddar, sängar och vinterkläder, säger Fredrik Olsson, som hoppas få hjälp av Strängnäsborna.

Förra vintern kom Strängnäsbor med matkassar till Pingstkyrkan och varje kväll kunde de människor som sov i kyrkan äta sig mätta.

All hjälp till Eu-migranter i Strängnäs sker på ideell basis. Kommunen bidrar inte med några pengar till skillnad från i till exempel Eskilstuna, där politikerna beslutat att ge tre miljoner kronor årligen, som ska fördelas mellan två härbärgen - ett för hemlösa Eskilstunabor och ett för Eu-migranter.

Men i Eskilstuna har föreningen ännu inte hittat någon lokal för EU-migranterna, som fortfarande är hänvisade till tält, tunnlar och bilar.

I Nyköping kommer ett härbärge för EU-migranter öppna i morgon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista