Flaskvatten
Handbollsklubben Guif säljer ett eget klubbvatten. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.

Fler köper vatten på flaska - eget "klubbvatten" allt mer populärt

Guifs klubbchef: Stärker vår igenkänning med eget vatten
1:49 min

Vi dricker allt mer buteljerat vatten. Till och med idrottsföreningar har börjat köpa in klubbvatten som märks upp med föreningsloggan och säljs på matcher och i utvalda butiker.

Hur väljer du att dricka ditt vatten? På Facebook kan du vara med och diskutera.

"Kranvatten som jag ibland kolsyrar hemma. DOCK har jag alltid några flaskor köpevatten hemma ifall vi blir utan vatten av någon orsak."

Åsikterna går isär när det kommer till om köpevatten är bra eller inte.

För tio år sedan sköt försäljningen av buteljerat vatten i höjden, för att sen minska i och med diskussionen om huruvida vattnet på flaska var klimatskadligt eller inte. Sen tog försäljningen fart igen.

De senaste fem åren har försäljningen bara ökat. Förra året såldes nästan 240 miljoner liter buteljerat vatten. Till och med idrottsföreningar har börjat köpa in klubbvatten som märks upp med föreningsloggan och säljs.

Ett exempel är handbollsklubben Guif. De importerar källvatten från Litauen som dom säljer på matcher och i utvalda butiker.

Vattnet, det kommer i tre olika former, smaksatt, naturell och stilla och marknadsförs som det vatten som spelarna själva dricker.

– Det stärker profilen och igenkänningsfaktorn för Guif, säger Thomas Devida Gutierrez som är klubbchef för Guif.

Stärker det Guifs profil som en Grön idrottsförening med ett flaskvatten?

– Det är en kuggfråga och beror på hur man ser det. Man kan ju också resonera om man ska frakta hem sina matvaror i platspåsar.

Här handlar det ju om buteljerat vatten eller kranvatten.

– Jag vet inte vad du vill att jag ska svara.

Frågan är om det inte är miljövänligare med kranvatten om ni är en Grön idrottsförening.

–  Vi är den enda idrottsföreningen här som är grön. Det är inte bara en vattenfråga, vi handlar svanenmärkta kuvert och tänker på miljön i alla inköp - så det är väl en del i allting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".