Martina Pfriem från Katrineholm i terrordådens Paris

5:53 min

Paris vaknar upp till en ny dag efter terrorattentaten i fredags. Martina Pfriem från Katrineholm har bott i Paris i nio år och var i sin lägenhet då terrorattentaten inträffade i fredags.

– Jag var hemma vilket känns skönt så här i efterhand. Nära och kära kontaktade mig vid tiosnåret och frågade om jag var hemma och om jag var okej. Det var då jag fick reda på vad som hade hänt. Jag har en bar under mig. Det var en vanlig fredagskväll, det var lite livat. Så helt plötsligt blev det helt tyst därnere och då förstod jag att de hade nåtts av nyheten och då fortsätter man inte att festa.

Vad gjorde du då?

– Jag stannade hemma och kontaktade vänner som jag vet kunde vara ute, vilket några av dem var. Jag kollade att alla jag känner är okej. Mycket kontakt med nära och kära så, att man mår bra och att man var i säkerhet. Man var i en dimma. Det var svårt att greppa. Det känns fortfarande lite overkligt faktiskt. 

Var du rädd?

- Ja, en obehagskänsla. Man kan väl kallade det rädsla, en sorts otrygghet som man inte riktigt har känt tidigare.

Hur har helgen varit?

– Jag har varit ute i kvarteret där jag bor och det har varit nästan spöklikt tyst. Det var mest turister som strosade omkring. Folk var hemma och följde Frankrikes regerings tips om att vara hemma. Jag var mest hemma och följde nyheterna via nätet.

Vad tänker du nu inför veckan?

– Jag tänker nog som de flesta här i Paris att börja livet igen. Jag tror att allt ska öppna som vanligt igen. Jag känner att det är det enda man kan göra. Man kan inte låta onskan vinna. Man måste gå vidare. Jag tror att alla känner så. 

Martina Pfriem jobbar bland annat på Svenska institutet i Paris.