Kålrot, rotselleri och palsternacka. Foto: Malin Randeniye.
Foto: Malin Randeniye.

Mat med Malin: 5 sätt att hotta upp klassiska rotfrukter

Kålrot, rotselleri och palsternacka är svenska klassiker men vad kan man egentligen göra med dem annat än köttsoppa och rotmos?

Mat med Malin hör du på måndagar kl 15.35

Vår matinspiratör Malin Randeniye ger oss sina bästa rotfrukts-tips:

  1. Prova att kombinera rotfrukterna med andra smaker som örtkryddor, vitlök, chili eller curry.
  2. Rotfrukter som smakar mycket som t.ex. rotselleri behöver inte alltid vara huvudråvaran i en maträtt utan kan få spela andra eller tredjefiolen i en maträtt.
  3. Balansera smakerna när du jobbar med våra klassiska rotfrukter. Se till att det är balans mellan sötma, sälta, syra och hetta i rätten.
  4. Våga behåll tuggmotståndet, låt rotfrukterna ha lite spänst kvar när de är i en gryta så känns den genast mer spännande
  5. Gör gärna råkost av de klassiska rotfrukterna men glöm inte att jobba med smaksättningen även här. Gör till exempel en Waldorfsallad på rotselleri med en god majonnäsdressing, eller smaksätt en grovriven kålrotssallad med apelsin, olivolja och russin. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".