Ett dricksglas under en droppande kran. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Naturskyddsförening i Sörmland: Onödigt med flaskvatten

1:06 min

Naturskyddsföreningen i Sörmland är kritiska till att handbollsklubben Guif köper in flaskvatten som märks upp med föreningsloggan och säljs på matcher och i utvalda butiker.

Lyssnarkommentar från Facebook:

Finns väl inget alternativ! Kranvatten förstås! Både för min ekonomi och vår miljö!! Skäms Guif som importerar vatten!! - Agneta Engman

– Jag förstår inte motivet. Vi har ju ett bra dricksvatten i de kommunala vattenverken i regel. Och det tillhandahålls med mycket mindre miljöpåverkan i förhållande till paketerat vatten, säger Karl-Axel Reimer, ordförande i Naturskyddsföreningen Sörmland.

Tidigare under dagen har vi berättat att vi köper allt mer vatten på flaska. Förra året såldes nästan 240 miljoner liter buteljerat vatten. Till och med idrottsföreningar har hakat på vattenförsäljningen.

Handbollsklubben Guif som profilerar sig som en grön idrottsförening köper exempelvis in ett buteljerat vatten från Litauen som säljs på matcher och i utvalda butiker.

– Det stärker profilen och igenkänningsfaktorn för Guif, säger Thomas Devida Gutierrez som är klubbchef för Guif.

Stärker det Guifs profil som en Grön idrottsförening med ett flaskvatten?

– Det är en kuggfråga och beror på hur man ser det.

Nu kommer alltså kritik från Naturskyddsföreningen i Sörmland som tycker att det är onödig miljöpåverkan att sälja flaskvatten.

– Som vi ser det vore det bättre om föreningen tillhandahåller flaskor som man kan fylla med kranvatten vid matcher. Det vore ett mer hållbart alternativ, säger Karl-Axel Reimer.

Under dagen har flera lyssnare hört av sig till P4 Sörmland med tankar och åsikter om kranvatten, respektive flaskvatten. På vår Facebook-sida kan du läsa kommentarerna.

I P4 Morgon hördes även dietisten Joakim Lund som menar att det inte är några större hälsoeffekter om man väljer ett mineralvatten framför kranvatten. Dricker man ett mineralvatten för mineralernas skull kan man lika väl dricka ett glas kranvatten och äta en grönsak, sa han när programledarna Jonas Carnesten och Johanna Jennische ringde upp honom.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista