Grafikens hus byggs i Södertälje

7:40 min

Grafikens hus kommer att byggas upp i Södertälje. Styrelsen har fattat beslut att tillsammans med kommunen fortsätta arbetet med en etablering där.

Tråkigt att de lämnar Mariefred! - skriver Annika Nittsjö på vår Facebooksida

Nina Beckman, vd för Grafikens hus ser Södertälje som det bästa alternativet långsiktigt, både ekonomiskt och kulturellt.

– Södertälje har de bästa förutsättningarna för Grafikens hus att verka över lång tid. Det är allt ifrån hur man jobbar med kulturpolitiken och hur vi vill utveckla verksamheten.

I mars förra året brann en kulturskatt ner till grunden i Mariefred - Grafikens hus - centrum för den grafiska konsten. Hela konsthallen inklusive verkstad, samling och all konst gick upp i rök.

Polisen utredde misstänkt mordbrand, men har inte kunnat gripa någon för dådet eller fastställt brandorsaken.

En tid efter branden flyttade verksamheten i mindre skala in i andra lokaler där man fortsatte med utställningar, konstproduktion, workshops och föreläsningar.

Diskussioner påbörjades en uppbyggnad på samma ställe i det historiska området Kungsladugården i närheten av Gripsholms slott.

Efter diskussioner med Strängnäs, Nyköping, Eskilstuna och Södertälje så har nu styrelsen för Grafikens hus fattat beslut att tillsammans med Södertälje kommun bygga upp en ny verksamhet där i närheten av Tom tits.

Samtidigt har Strängnäs kommun tillsammans med Statens fastighetsverk haft ambitiösa planer på att återuppbygga Gripsholms kungsladugård i Mariefred där Grafikens hus skulle vara en viktigt del.

– Vi har försökt att erbjuda och hitta ett alternativ. Man får konstatera att det är en kulturell förlust för kommunen, men ha respekt för beslutet. Vi har presenterat de möjligheter som vi ser, säger Jacob Högfeldt, (M) kommunstyrelsens ordförande.  

Just nu tittar Grafikens Hus och Södertälje kommun bland annat på förutsättningarna att bygga ett nytt Grafikens hus vid byggnaden Gjuteriet vid Tom Tits.

- Grafikens Hus verksamhet går helt i linje med de visioner vi har för Södertälje. Här finns ett rikt konstliv med många föreningar och lokala konstnärer och vi ser hur Grafikens Hus som internationell aktör kommer att berika hela kulturlivet, säger Staffan Jonsson, Kultur- och fritidschef Södertälje kommun i ett pressmeddelande.