Ursula Thieme, ordförande i SPES Sörmland. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio
Ursula Thieme, ordförande i SPES Sörmland. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio

SPES Sörmland kritiska till ändring av lex Maria

Ursula Thieme: Det underlättar för alla inom psykiatrin att veta det här är ramarna
1:25 min

Det slopade anmälningstvånget vid självmord inom vården kan få konsekvenser anser anhöriggruppen SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd. 

Socialstyrelsens nya föreskrift om vårdskador väntas träda i kraft i vår nästa år och då försvinner den bestämmelsen inom lex Maria där landstingen har varit tvungna att anmäla alla suicid till Inspektionen för vård och omsorg om personen haft kontakt med vården.

Trots att landstinget Sörmland vill skapa egna rutiner kring hur dessa fall ska hanteras är Ursula Thieme inte övertygad att självmordsfall kommer att utredas som det är tänkt.

– Vi vet av erfarenhet hur lätt det är att hamna mellan stolarna, säger Ursula Thieme som är ordförande för spes i Sörmland.

Varför skulle man inte anmäla de fall som verkligen behöver anmälas?

– Mänskliga tillkortakommande, det är svårt för oss alla att stå upp för det och i sådana här sammanhang också, säger Ursula Thieme.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".