Presstalesperson Fredrik Kliman på polisen i Östergötland. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Presstalesperson Fredrik Kliman, polisen Region öst. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Höjd terrorhotnivå i Sverige

Fredrik Kliman, presstalesperson på polisen Region öst: Man kommer märka en betydande ökad polisnärvaro
1:43 min

En man är anhållen i sin frånvaro i en utredning om förberedelse till terrorbrott och Sverige har höjt terrorhotnivån till fyra på en femgradig skala.

Vad tänker och känner du om den höjda terrorhotnivån? Du kan kommentera på vår Facebook

Även polisen deltar i sökandet efter den man som är anhållen i sin frånvaro. Polisen har som följd av höjningen också ökat sin närvaro, bevakning och tillsyn på publika platser, sa Mats Löfving, chef för Nationella operativa avdelningen, Noa, på en presskonferens.

Höjningen av terrorhotnivån beror på att Säkerhetspolisen tagit emot konkret underrättelseinformation som gjort att de inlett en förundersökning om förberedelse till terrorbrott.

– Vi är i ett intensivt operativt skede och arbetar med att analysera och bedöma den inkomna informationen, säger säkerhetspolischef Anders Thornberg.

Det var strax före klockan fyra på eftermiddagen som Säkerhetspolisen meddelade att Sverige höjt terrorhotnivån från tre, till fyra, från förhöjt hot till högt, på en femgradig skala.

Klockan 17.15 höll länsstyrelsen i Sörmland samverkansmöte med länets kommuner med den senaste nationella informationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".