Man med rullator på Änglamarkens äldreboende i Västerås. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Äldrevården i Eskilstuna ska effektivisera efter beslut av politikerna. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Tuff framtid väntar gamla och anställda i Eskilstuna

I Eskilstuna fattade vård- och omsorgsnämnden idag beslut om att ge förvaltningen i uppdrag att effektivisera verksamheten för att få balans i ekonomin.

Förvaltningen väntas gå med 75 miljoner i underskott i år.

Antalet korttidsplatser ska minska och effektiviseringar ska bland annat ske i vård- och omsorgsboende och i verksamheten för personer med funktionsnedsättningar och inom kostverksamheten.

Bakgrunden är ökade behov av hemtjänst och ökade kostnader för personal för vård- och omsorg och externa köp av personliga assistenter och bostadsanpassningar för gamla.

Förvaltningen räknar med att antalet boendeplatser kommer att öka och att det blir fler äldre med större omvårdnadsbehov

Förvaltningen ska också utreda hur man kan minska arbetsbelastningen på anställda i vården och för cheferna.

Antalet korttidsplatser ska minska, kostnader inom vård- och omsorgsboende och hemtjänsten ska minska och effektiviseringar ska ske i verksamheten för personer med funktionsnedsättningar och kostverksamheten.

Ett arbete sker också mellan kommunen och landstinget där målet är at komma överens när de ekonomiska ansvaret för de äldre personer som finns i sjukvården och som kommunen ska ta hand om när de blir utskrivna. Där diskuteras hur rehabilitering i ordinärt boende ska utvecklas.

Kommunen ska också försöka leva upp till Socialstyrelsens kommande krav på bemanning i verksamheterna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".