Tält för flyktingar i Sverige. Foto: Drago Prvulovic/TT.
Tält som MSB skickat till Skåne. Nu kan liknande tält komma att skickas till Flen för ett tältläger där. Foto: Drago Prvulovic/TT.

Tältläger för flyktingar planeras i Flen

Svante Werger på MSB: Det finns goda förutsättningar
4:51 min

Det är regeringen som har gett Myndigheten för samhällsskydd, MSB, och beredskap i uppdrag att tillsammans med Fortifikationsverket hjälpa Migrationsverket i arbetet med att ta fram, uppföra och förvalta asylboenden i tält.

Flen är en av fyra orter där tältläger planeras för tre år framåt.

- Grunden för bedömningen för att hitta de här områdena har varit att det varit mark som med relativt sett mindre åtgärder kan anpassas för att skapa det här boendet. Det fanns relativt bra markförhållanden och infrastruktur, el, vatten och avlopp, säger Svante Werger på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap till P4 Sörmland. 

Platserna är Gävle övningsfält i Gävle kommun, Myttinge i Värmdö kommun, Skogstibble i Uppsala kommun och Jättuna i Flens kommun. Förutom dessa har man sedan tidigare även identifierat Revinge som en lämplig plats.

- Vi kommer att fortsätta att identifiera mark som bedöms vara lämplig för asylboende i tält. MSB kommer genom länsstyrelserna att ge kommunerna i uppdrag att identifiera kommunal eller privat mark som enligt upprättad kravspecifikation uppfyller grundkraven, säger Ann-Charlotte Zackrisson, operativ chef på MSB i ett pressmeddelande.

Varje boende föreslås ha mellan 500-1000 platser

Från projektering till uppförande av asylboende beräknas det ta cirka 12 månader. Det inkluderar till exempel bygglovsprocess, upphandling av tjänster och material och markberedning.

För att kunna använda tälten under tre år måste marken förberedas och iordningsställas, och el, vatten och avlopp måste också förberedas och brandsäkerheten måste säkerställas

MSB och Fortifikationsverket har haft en första kontakt med berörda kommuner och länsstyrelser för att informera om den pågående planeringen men det finns ett behov av en fördjupad dialog med berörda kommuner.

Migrationsverket ska nu ta ställning till detta. För att kunna påbörja det konkreta arbetet krävs också beslut av regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".