En svart IS-flagga i en grushög. Foto: Jim Lopez/TT.
Kommunernas arbete handlar bland annat om att förhindra personer från att ansluta sig till terrornätverket IS. Foto: Jim Lopez/TT.

Skilda ambitionsnivåer i arbetet mot våldsbejakande islamism i Sörmland

Samordnaren i Oxelösund: Har inte haft det på agendan
2:56 min

Efter terrordådet i Paris och Säpos beslut att höja terrorhotnivån i Sverige finns det fortfarande kommuner i Sörmland som knappt har kommit igång med sitt arbete mot våldsbejakande islamism.

Skillnaderna är stora när det gäller hur mycket kraft kommunerna i Sörmland lägger på det våldspreventiva arbetet.

Oxelösund är en av de kommuner som haft en låg ambitionsnivå.

– Vi har inte haft frågan på agendan mer än att den har diskuterats i de forum där det brottsförebyggande arbetet diskuteras, säger Susanna Shaibu, som är lokal samordnare för arbetet mot våldsbejakande extremism i Oxelösund.

Ni har inte haft kontakt med moskéer och kulturföreningar?

– Nej det har vi inte haft. Tyvärr måste vi lägga ambitionsnivån så att resurserna räcker till.

Först igår började Oxelösunds kommun skriva på en handlingsplan, med anledning av den höjda terrorhotnivån. 

– Vi har inte sett att den här frågan har behövt upprioriteras tidigare, men självklart skulle vi vilja ha den här handlingsplanen på plats redan nu, säger Susanna Shaibu.

Flens kommun har däremot jobbat aktivt med frågan sedan flera månader tillbaka. Ola Nordqvist, lokal samordnare i Flen, träffar både imamen i Flens moské och ordföranden i föreningen al-Houda regelbundet. 

– Jag har också haft kontakt med deras ungdomsorganisation, som är en otroligt viktig länk i det här. För det handlar också om att ta upp de teologiska frågorna och diskutera misstolkningar av islam som görs i IS namn, säger han.

Hittills har Ola Nordqvist inte fått några signaler om att någon är på väg att ansluta sig till terrornätverket IS, eller Daesh, som många väljer att kalla det.

Däremot har flera oroliga föräldrar i Flen hört av sig till imamen i moskén efter att de har upptäckt att deras ungdomar tittat på rekryteringsfilmer från IS.

Ola Nordqvist menar att det kan handla om ren nyfikenhet från ungdomarnas sida.

– Det är inte säkert att ett barn som tittar på den här typen av videos radikaliseras, säger han.

Kontrasten mellan kommunerna blir tydlig också när man jämför Eskilstuna och Nyköping.

Eskilstuna kommun har en skriftlig handlingsplan, och så fort en kommunanställd får reda på att en person har extrema åsikter ska det rapporteras till samordnaren Tryggve Lundh. Till honom kan också oroliga anhöriga ringa.

Hittills har Tryggve Lundh fått rapporter om fem Eskilstunabor, som visat intresse för att ansluta sig till IS i Syrien eller Irak, och den informationen har han lämnat vidare till Säpo.

I Nyköping finns det ingen specifik person som tar emot rapporter om personer som håller på att radikaliseras.

Gäller det barn och ungdomar ska kommunanställda göra en orosanmälan till socialtjänsten i Nyköping, och oroliga föräldrar hänvisas till den nationella hjälplinjen eller polisen.

Någon handlingsplan finns inte heller i Nyköping, och det är inte säkert att det kommer upprättas någon överhuvudtaget, enligt samordnaren där, Anna Hesselgren, som menar att arbetet mot våldsbejakande extremism ingår i det ordinarie brottsförebyggande arbetet.

– Jag vet att den nationella samordnaren trycker på att kommunerna bör ha det, men vi vet inte om det kommer vara en specifik handlingsplan kring just det här, säger Anna Hesselgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".