Tufft att rekrytera socialsekreterare i Nyköping

2:08 min

Det är stor konkurrens om socialsekreterare i länets kommuner och många jobbar på olika sätt för att bli en mera attraktiv arbetsgivare.

I Nyköping har kommunen bland annat överanställt för att ha en pool som kan täcka upp vid glapp som uppstår vid föräldraledighet, sjukskrivning och vakanser.

Men det är inte något som Hanna Karlsson och Theres Jarlö som båda är socialsekreterare på Barn och Ungdomsenheten och sitter i Akademikerförbundet SSRs styrelse, har märkt av. På deras enhet försvinner fem personer inom kort.

– När de första kom och sa att de skulle vara föräldralediga så gick de ut med en extratjänst än vad som fanns, men det var ingen som sökte tjänsten, säger Theres Jarlö.

– Man behöver ta reda på varför ingen söker, säger Hanna Karlsson.

För ungefär ett år sedan beslutade Nyköpings kommun att tillsammans med fackförbundet Vision försöka förbättra arbetssituationen för socialsekreterare i kommunen genom att bland annat överanställa, införa förstesocialsekreterare, och ta reda på varför socialsekreterare slutat.

Orsaken till att socialsekreterare slutat är i första hand flytt till annan ort, men det har framkommit synpunkter berättar Glenn Andersson verksamhetschef på individ och familj.

– Det är introduktionen i jobbet, att ha det nära vardagliga stödet från tillgänglig chef och lönen.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.