Cupan, Folkets Hus i Oxelösund. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Här, på Cupan i Folkets Hus i Oxelösund hålls konserten med Ultima Thule. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Blandade känslor i Oxelösund inför nationalistkonsert

3:34 min

Den nationalistiska musikgruppen Ultima Thule från Nyköping har i morgon en av flera spelningar i Oxelösund för att promota sin nya skiva. Spelningen möts av blandade känslor i den höstkalla kuststaden.

Ultima Thule är känd för att locka en publik av högerextremister inte bara från Sverige.

Konserten sker i en lokal i det som en gång var Oxelösunds Folkets Hus, men som i höstas huserade Sverigedemokraternas valvaka, ett stenkast från ett asylboende.

Konserten med Ultima Thule väcker minnen till liv, från händelser i samband med bandets tidigare konserter.

Vi  har pratat med en kvinna som vill vara anonym, men som vi kan kalla Karin. Hon bodde tidigare i Nyköping och brukade handla potatis direkt av en bonde, utåt Örstigsnäs. För att komma dit passerade hon nära Kuggnäs motorgård, där Ultima Thule skulle spela.

– Jag kom ju med bilen då och rätt var det var så var det fullt med ungdomar som gick runt på vägen i sina kängor och gjorde hitlerhälsningar. Och de flyttade inte på sig när jag kom, det kändes ganska obehagligt faktiskt, säger Karin.

Hur uppfattade du det när de inte flyttade på sig?

– Det kändes som en maktdemonstration, som att de ville visa att här bestämmer vi, säger hon. 

Karin menar att hennes bakgrund som socionom hjälpte henne att inte bli alltför rädd, utan hon kunde hantera situationen när bilen omringades av heilande ungdomar.

I samband med spelningarna i Oxelösund släpper bandet en ny skiva som levereras till de som beställt den från bandets webbshop på det symbolladdade datumet den 30: e november, Karl den 12: s dödsdag, en dag som genom åren ofta uppmärksammats av högerextremister.

Det finns inga ansökningar om manifestationer i samband med konserten och polisen räknar med att det kommer att bli lugnt.

Men på ett kyligt och blåsigt Järntorget i Oxelösund väcker bandets spelning blandade känslor.

Bland dem vi talar med finns både de som ser positivt på konserten och såna som är oroliga för att den ska locka högerextremister och vänsterextremistiska motdemonstranter i det spända läget som råder och att det kan bli bråk.

Karin menar att det kanske inte är så bra att ha en sån här konsert nu.

– Samhället nu är väldigt uppjagat, då det kanske inte krävs så mycket för att det ska urarta, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista