Worod Hanouch och Carola Jägbrant och är båda nyutexaminerade socionomer. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Worod Hanouch och Carola Jägbrant kände sig inte förberedda när de började på sitt första jobb. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Ny satsning ska få nya socialsekreterare i Sörmland att stanna

"Socialtjänsten är något helt annat än att ha en vilja att hjälpa människor"
1:51 min

För att stötta nya socialsekreterare i länet vill kommunernas gemensamma forskningsorgan FOU i Sörmland starta en länsgemensam introduktion för alla nya socialsekreterare.

Worod Hanouch och Carola Jägbrant och är båda nyutexaminerade socionomer och har fått sina första jobb i Strängnäs och Katrineholm. Ingen av dem kände sig särskilt förberedd på vad yrket egentligen innebar när de började.

– Man hade inte de tidigare erfarenheterna som man hade behövt, säger Worod Hanouch.

– Socialtjänsten är något helt annat än att ha en vilja att hjälpa människor. Maktutövande är något jag inte hade kommit i kontakt med alls, säger Carola Jägbrant.

Svårigheterna för kommunerna i Sörmland att rekrytera socialsekreterare har medfört att man nyligen börjat jobba gemensamt för att förbättra situationen inom barn- och ungdomsvården.

Nu vill FOU i Sörmland att alla nyanställda får en ett år lång introduktion och kontinuerlig yrkeshandledning under den första tiden i yrket. Ett förslag som socialcheferna i kommunerna ska ta ställning till i veckan.

Och det är en ekonomisk och resursmässig fördel för kommunerna att utbildningen är länsgemensam, säger Rosie Ansved, ansvarig på FOU.

– Det ska alltid erbjudas och det ska man veta när man får en tjänst i Sörmland.

Tanken är att utbildningen ska ske parallellt med arbetet, med fokus på bland annat barnavårdsutredningar och kvalitetsuppföljning.

– Ska vi försöka ändra den här utvecklingen att så många lämnar socialförvaltningen, så måste man göra det tryggt för de nya socialsekreterare som kommer, säger Rosie Ansved.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".