Mehmed Hasanbegovic vid sitt skrivbord. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Socialchefen Mehmed Hasanbegovic. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Många socialsekreterare i Eskilstuna vill byta jobb

"Har man bra löner får man tag på folk, för socionomer finns"
1:50 min

En enkät som Akademikerförbundet SSR i Eskilstuna har gjort bland sina medlemmar, visar att tre av fyra av de som svarat, överväger att sluta.

P4 Sörmland har idag rapporterat om att det är stor konkurrens mellan arbetsgivare om socialsekreterare och kommunerna försöker på olika sätt att vara mer attraktiva som arbetsgivare.

Enligt Maria Hedvall, ordföranden för akademikerförbundet SSR i Eskilstuna, är lön och överbelastning orsaken till att socialsekreterare vill byta jobb.

– Har man tuffa ärenden så kanske man behöver ett mindre antal ärenden det går ju inte att bara skyffla ut ärenden hur mycket som helst.

Redan idag är socialsekreterare i Eskilstuna överbelastade och barn som far illa i Eskilstuna riskerar att inte få den hjälp dom behöver. Det anser Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som ser en rad allvarliga brister: Barnutredningarna tar för lång tid, och i flera fall har socialtjänsten inte ens pratat med barnen själva, när de utrett anmälningar.

Mehmed Hasanbegovic socialchef i Eskilstuna säger att det har blivit tuffare:

– Men vi ska se över vilka arbetsuppgifter socialsekreterarna gör idag och vad kan man lyfta ifrån dem. Till exempel administrativ avlastning.

Maria Hedvall ordförande för akademikerförbundet SSR tror att lönen är viktigast:

– Har man bra löner får man tag på folk, för socionomer finns. Och då kommer man också tillrätta med arbetsmiljön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".