Kvinna i rullstol intill en färdtjänstbil. Foto: Malin Hoelstad/TT.
Foto: Malin Hoelstad/TT.

Nya juridiska turer om färdtjänstresorna i Sörmland

Nävertorps specialtransport kan komma att fortsätta köra sjuk- och färdtjänstresor för landstinget och Sörmlands kommuner hela nästa år.

Det nuvarande avtalet med Sörmlands kollektivtrafikmyndighet gäller till halvårskiftet 2016, men det kan bli en förlängning resten av nästa år.

– Inga avtal är tecknade än efter juni, men mycket talar för att de får köra även resterande del av 2016, säger Helena Ekroth, chef för Kollektivtrafikmyndigheten.

Bakgrunden är att myndigheten i fredags avbröt den upphandling som påbörjades förra året, den upphandling där Nävertorps specialtransporter uteslöts eftersom myndigheten ansåg att bolaget inte uppfyllde de krav som ställdes på fordon och personal.

Nävertorps specialtransporter överklagade och Kollektivtrafikmyndigheten vill att Kammarrätten avskriver målet som alltså handlar om tvisten om att Nävertorps specialtransporter, tidigare hårt kritiserade Tuwa, uteslöts.

Kollektivtrafikmyndigheten vill inte riskera att de juridiska turerna drar ut på tiden så att det blir för kort tid för att göra en ny upphandling som ska gälla från 2017.

– För att säkra trafiken sista halvåret nästa år kan det bli aktuellt att Nävertorps specialtransporter kommer ifråga.

Så den upphandling som påbörjades 2014 har avbrutits och myndigheten ska nu göra en ny för sjuk- och färdtjänstresor 2017 och framåt.

– Vi vill, under tiden detta pågår och framåt, ha avtal med trafikföretag som fungerar bra för såväl resenärer och anhöriga som för trafikföretagens förare.

Kollektivtrafikmyndigheten vill att målen i Kammarrätten avskrivs.

– Vi ber Kammarätten att avskriva alla mål som finns där. Dels för att rättsprocessen skulle ha fortsatt kanske ända till sommaren utan att Kollektivtrafikmyndigheten kan göra något, säger säger Helena Ekroth, chef för Kollektivtrafikmyndigheten.

Hon säger att trafikföretagen har svårt med sin planering inför 2017 om de juridiska turerna drar ut på iden innan ett avgörande i domstol.

Sedan Nävertorps specialtransport överklagade myndighetens beslut att utesluta företaget har flera mål inom samma område avgjorts i förvaltningsrätten.

– Kollektivtrafiken vann i en dom och fick påbackning i de andra. Sammantaget valde vi att avbryta, säger Helena Ekroth.

Nyligen gav Kammarrätten, den högre instansen, de komplicerade tvisterna prövningstillstånd.

Det återstår nu för Kammarrätten att ta ställning eller om domstolen ska avskriva målen efter begäran från Kollektivtransportmyndigheten. 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista