Nattvandrare. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Eva Carlsson, nattvandringssamordnare, Eskilstuna Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio
2 av 2
Eva Carlsson, nattvandringssamordnare. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio

Eskilstuna organiserar om nattvandringarna

Stiftelse tar över
1:34 min

Eskilstuna kommun släpper greppet om nattvandringarna och låter den obundna stiftelsen nattvandring.nu ta över huvudansvaret.

Fram till nu är det Eskilstuna kommun som organiserat nattvandringarna i samarbete med bland annat polisen och olika fastighetsbolag.

Föreningar har fått ekonomiskt bidrag, matbiljetter och fria resor under nattvandrandet för att synas och prata med ungdomar - och vid behov tillkalla socialjour och polis.

Men på sista tiden har föreningarnas intresse svalnat ordentligt och nu lämnar kommunen över huvudansvaret till stiftelsen nattvandring.nu.

– Vi släpper att organisera utifrån föreningar, och att man får bidrag. När det finns en förening som kan hjälpa till att starta upp grupper, tycker vi det är bättre, säger Eva Carlsson, kommunens samordnare för nattvandringarna.

Nyblivna nattvandraren Mikael Ducette tror på den här modellen.

– Då har man en bättre överblick över alla grupperna och man kan också gå in på varandras områden utan att någon känner sig trampad på tårna, säger han. 

Nattvandring.nu erbjuder centralt stöd, utbildning och utrustning, som till exempel jackor.

Kommunens förhoppning är att en resursstark central organisatör, i samarbete med i kommunen, ska ge nattvandrandet bättre stadga, och att det ska bli mer lokalt förankrat i bostadsområdena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".