Glögg och nötter. Foto: Malin Randeniye.
Foto: Malin Randeniye.

Mat med Malin: Så fixar du billigt glöggmys

"Fokusera på att ha trevligt"
0:40 min

Det är lätt att kostnaderna drar iväg i december - samtidigt är det ju trevligt att bjuda in vänner och bekanta på glöggmys.

Vår matinspiratör Malin Randeniye visar hur du fixar glöggmyset med en liten budget med 5 enkla tips:

  1. Glöggknytis är ett bra sätt att fixa glöggmyset även för den som har det skralt i kassan. Man kan till exempel låta gästerna ta med sig egen glögg och själv stå för tillbehören. Då får man en spännande blandning av glöggsorter samtidigt som man plockar bort den största kostnaden nämligen alkoholen.
  2. Att bjuda på ädelost till pepparkakorna är populärt men det är faktiskt både billigare och smidigare att dryga ut ädelosten med lite färskost, då kan den bres lättare och räcker till många fler.
  3. Fikonmarmelad finns i olika prisklasser och ofta är de som kostar lite mer också bättre smak på. Man kan ändå köpa en billigare variant och smaka upp den själv med något man har hemma i skåpen. Vaniljpulver, cognac, apelsinzest eller kanel är några exempel på hur man kan hotta upp en ganska billig fikonmarmelad. Ett annat bra sätt är att värma marmeladen lite och servera den i en lite finare burk eller skål.
  4. Billiga och personliga pepparkakor får du om du köper färdig pepparkaksdeg och kavlar ut tunt och skär i ca 2 cm breda remsor som är ca 10-15 cm långa, perfekt att bre ädeloströra på till exempel. Då känns glöggmyset genomtänkt och genuint utan att det kostar mer.
  5. Skapa variation genom att smaksätta en chokladtryffelsmet på olika sätt. Gör en större grundsats av tryffel med choklad och grädde och dela upp den i olika byttor och smaksätt med sådant som du har hemma. Olika goda spritsorter kan passa bra med allt från cognac eller whiskey till likörer. Lite pepparmintolja till en tryffel som rullas i krossad polkagris eller pepparkakskryddor i en tryffel som rullas i pepparkakssmulor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".