Malin-Gustavsson-och-Cesar-al-Askari-är-fast-på-tåget. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
Malin Gustavsson och Cesar al Askari är fast påtåget. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.

Inställda tåg i Sörmland i Helgas spår

Malin Gustafsson: Jag måste med det här tåget
3:24 min

På fredagskvällen ställdes tågtrafiken in på de stora stråken genom Sörmland som en följd av stormen. SJ beslöt att alla tåg som inte lämnat utgångsstationen skulle ställas och tusentals resenärer blev strandsatta.

Tåg som passerades Eskilstuna, Flen, Gnesta Hälleforsnäs, Katrineholm, Vingåker och Nyköping påverkades av elavbrotten. Men några exakta besked om vad som skulle vänta kom inte.

På kvällen gavs plötsligt beskedet att störningarna beräknades fortgå dygnet ut och beskedet från SJ var att alla tåg som inte lämnat sin utgångsstation skulle stå stilla resten av dygnet. Det gällde såväl Stockholm-Eskilstuna, Sala-Linköping som Stockholm-Göteborg. Ingen ersättningstrafik anordnades, enligt SJs hemsida.

Utbud av ersättningstrafik var kraftigt begränsad då flera buss/taxioperatörer av säkerhetsskäl ej kan trafikera vägarna under ovädret, enligt Trafikverket.

Malin Gustavsson är en av dem som blev fast i Eskilstuna när 16.09 tåget söderut tömdes på folk sen det stod klart att det var strömlöst på flera ställen på sträckan söderut.

– Jag måste med det här tåget. Jag ska till Göteborg på ett seminarium, jag har bokat hotell. Det ska gå ett tåg igen, eller så får jag ta bussen. Eller så får jag ta bilen.

Två timmar senare hade hon ännu inte kommit iväg från Eskilstuna och bestämt sig för att stanna kvar. Telefonerna gick varma till vänner och bekanta som ger sig ut på vägarna som alltså taxi och bussar inte vågade trafikera.

På tågstationen i Eskilstuna fanns ännu vid 20-tiden de som inte nåtts av informationen och ingen från SJ finns på plats för att informera.

- Det kommer väl en buss, vi ska till Katrineholm, sägen en familj.

Även i Flen var åtskilliga resenärer strandsatta.

- Tre timmar i Flen, nu måste vi vända tillbaka till Stockholm, skriver en annan på sociala medier.

Vid 21-tiden var det tydligt på informationsskyltarna i Eskilstuna att inga fler avgångar gick utan att nästa tågavgång var på lördagsmorgonen. I radiointervjuer gav SJ beskedet att de som inte lyckas hitta något boende skulle ta in på hotell om de inte kunde ta sig hem och att resenärer skulle kunna få ersättning för rimliga kostnader senare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".