Julgran på Fristadstorget i Eskilstuna. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
Julgranen på Fristadstorget i Eskilstuna klarade inte de starka vindarna. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
Stormen Helga

Stora störningar i Sörmland efter stormen

Fortfarande många utan el i Sörmland
3:55 min

Följderna efter stormen Helga var på lördagsmorgonen fortfarande stora i Sörmland. Tusentals kunder var fortfarande utan ström och många tågavgångar är inställda.

Drygt 3000 av Vattenfalls kunder var vid 7-tiden utan ström och ett tusental av Tekniska verkens kunder i Katrineholm.

Som värst var drygt 10 000 av Vattenfalls kunder utan el igår kväll men genom omkopplingar hade en del fått tillbaka strömmen och klockan 21 00 hade var cirka 6 700 kunder utan ström.

Arbetet med att röja efter stormen har kommit igång och förutom de anställda Vattenfall har i vårt område så tar man in medarbetare från andra delar av landet. Vattenfall ska också sätta in helikoptrar i arbetet.

Tågtrafiken har stora svårigheter på vissa håll men tågen går enligt SJ normalt mellan Eskilstuna och Stockholm och tvärbanan från Sala över Eskilstuna ned mot Norrköping.

Däremot går det just nu inga tåg på linjerna mot Göteborg och Oslo över Katrineholm, likaså står tågen stilla på linjen mellan Stockholm - Norrköping Linköping över Vagnhärad och Nyköping.

Enligt Dan Olofsson på SJs pressjour så räknar SJ med att tågen på de här linjerna kommer att börja gå igen klockan 14.00, men det kan uppstå en del följdförseningar.

Vattenfall har i nuläget ingen prognos för när felen ska vara avhjälpta, men arbetar kontinuerligt med att röja och koppla på strömmen.

Förhoppningen är att alla kunder ska ha tillbaka strömmen under dagen, säger Vattenfalls kommunikationsansvariga Helena Kortered.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".