Räddningstjänsten röjer efter Helga. Foto: Pontus Stenberg.
Räddningstjänsten röjer väg vid Strandstugeviken i Nyköping. Foto: Pontus Stenberg.
Stormen Helga

Många fortfarande utan el i Sörmland

Vattenfall: Det ser ut som plockepinn där ute
2:29 min

Läget efter stormen Helga blev värre än man först trodde på Vattenfall. Ännu vid 22-tiden på lördagen var fortfarande ca 1300 av Vattenfalls kunder i Sörmland utan el.

Som mest var över 9000 av Vattenfalls kunder i Sörmland igår kväll utan el.

Men fortfarande vid 22-tiden på lördagen var det strömlöst på många håll, framförallt i Vingåker, Flen, Gnesta och Nyköpingsområdena. Ca 1300 kunder var drabbade.

Strömmen har kommit tillbaka successivt under lördagen, men Vattenfall kan inte säga när alla har strömmen tillbaka. Det kan vara elkunder som inte får tillbaka strömmen förrän under söndagen. 

Drygt 80 av Tekniska verkens kunder i Katrineholm saknade vid 22-tiden fortfarande elektricitet.

Enligt Helena Kortered på Vattenfall så ser det ut som rena plockepinn längs vissa ledningar och att det också är mycket träd som ligger över mindre skogsvägar vilket gör att Vattenfall har svårt att komma fram.

Enligt Helena Kortered har Vattenfall satt in alla tillgängliga resurser bland annat ett par helikoptrar som kan lyfta bort träd och såga i träd över ledningarna.

I området finns många lantbruk med djurhållning som kan drabbas mycket hårt vid längre strömavbrott.

Helena Kortered uppmanar lantbrukare som har stora problem att höra av sig, eftersom Vattenfall har möjlighet att sätta ut reservkraftverk för att tillfälligt förse dem med el.

Sörmland och Östergötland är de län som har drabbats mest av strömavbrott.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".