Merwan Mourad. Foto: Evelina Crabb/ SR Sörmland.
Merwan Mourad. Foto: Evelina Crabb/ SR Sörmland.
Ljusbärare 2015

Merwan i Trosa hjälper till i flyktinglägren i Irak

"Jag försöker skapa vänskap och bygga broar"
8:19 min

Merwan Mourad i Trosa har arbetat med volontärarbete i över femton år. Under onsdagen lyfter planet mot Irak med förnödenheter till människorna i flyktinglägren.

Godis, leksaker och kläder är några exempel på vad som finns i de fullpackade väskorna. En container har han redan skickat ner till ett av flyktinglägren.

Merwan visar bilder på iglooformade tält som står tätt packade i ett öppet landskap och där temperaturen kan nå 50 grader. Situationen är svår.

– I ett av lägren som jag besöker finns runt 5000 tält och i varje tält bor upp till 8 personer. Många tält har inte toalett utan människorna tvingas stå länge i kö. Situationen är svår och många är sjuka.

Han har tillsammans med sin bror startat föreningen Hand av hjälp som arbetar för att hjälpa människorna i norra Irak.

Till vardags arbetar han som etableringsassistent i Trosa kommun och fokus är integration.

Att hjärtat klappar för Irak är ingen slump. Merwan kommer själv från Irak och 2007 kom han till Sverige. För honom är det viktigt att göra en insats.

Det har blivit många resor med starka minnen.

– Jag träffar unga kvinnor som har blivit våldtagna och behandlade som slavar. Han träffade en man som hade förlorat elva personer från sin familj. Han var den enda som var kvar från familjen och jag vågade inte titta i hans ögon. Jag satt bredvid honom och försökte uppmuntra honom men hur ska jag kunna uppmuntra honom när han har förlorat hela sin familj. En annan man som jag träffade hade förlorat över 60 personer. Situationen är svår, säger Merwan Mourad.

Merwan stannar i Irak till julafton då han flyger tillbaka hem till det som han kallar ”hej hej” landet Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".