När polisen kom till platsen var demonstrationen avbruten. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio/Montage
När polisen kom till platsen var demonstrationen avbruten. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio/Montage

Vit makt-koppling till aktion vid asylboende i Strängnäs

Ett flertal av de aktivister, som genomförde en aktion utanför asylboendet Mälarblick i Strängnäs igår kväll, var tillresta från andra orter, enligt polisen. 

Nu sprids bilder av händelsen på sociala medier.

På bilder från händelsen i går kväll ses ett flertal personer hålla upp vita banderoller med sprejade budskap som: "Massinvandring = Våldtäkt" och "Enough is Enough"! ("Nog är nog, reds anm.)

En av banderollerna hade också sloganen "Defend Europe" - försvara Europa sprejat, tillsammans med en bild av ett automatvapen.

Sloganen och loggan används bland annat på klädesplagg som saluförs av ett flertal webshoppar med koppling till Vit makt-rörelsen.

Bilderna på händelsen publicerades kort efter att aktionen avbrutits och aktivisterna lämnat platsen. De ligger nu ute på en Facebooksida som bland annat sprider Vit makt-musik och ett klipp där en person kör bort en tiggare från en butik.

I bildernas kommentarsfält råder en uppiskad stämning där de som skriver berömmer aktionen och ett flertal uttrycker förhoppning om att det ska ske mer saker på asylboendet.

"Slakta dem i stället" föreslår en skribent - en kommentar som gillats av flera personer.

Det finns uppgifter om att aktivisterna ska ha skrikit "Sieg heil" och gjort hitlerhälsning. Enligt polisen kommer de iakttagelserna från personal på asylboendet. I bildernas kommentarsfält förnekar ett flertal personer att det förekom några nazisthälsningar vid aktionen.

Enligt polisen var ett flertal av de personer som deltog i aktionen tillresta. Polisen har genom vittnen fått tillgång till registreringsnummer på bilarna som var där.

När den första polispatrullen kom till platsen hade aktivisterna försvunnit, men polisen uppskattar dem till ett 30-tal. Händelsen utreds nu som hets mot folkgrupp och brott mot ordningslagen eftersom demonstrationen inte var tillståndsgiven. En av banderollerna har tagits i beslag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".