Ett äldre par som tittar på tv. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Kraftiga nedskärningar väntar gamla i Eskilstuna

Det kan bli kännbara konsekvenser för gamla och handikappade i Eskilstuna om vård- och omsorgsförvaltningens förslag till effektiviseringar går igenom.

Förvaltningen har fått uppdrag av politikerna i vård- och omsorgsnämnden att ta fram förslag på åtgärder för att få en ekonomi i balans. Nämnden väntas gå med 75 miljoner i underskott i år.

Därför föreslår förvaltningen bland annat nedskärningar inom vård- och omsorgsboende, LSS, socialpsykiatri och hemtjänsten.

Förvaltningen föreslår bland annat att man ska flytta 42 platser från demensboende till äldreboenden. Det kan innebära att äldre och anhöriga påverkas negativt av stressad personal, som ökad oro och arbetsbelastning.

Hälsotillståndet bland det gamla påverkas negativt av en flytt särskilt om personen lider av demens. Det innebär sannolikt också en ökad hyreskostnad när de flyttar till ett nytt vård- och omsorgsboende. Den ekonomiska effekten motsvarar 11 tjänster. De anställda ska erbjudas annan anställning i kommunen. 

Den ekonomiska effekten inom hemtjänsten motsvarar 21 tjänster. Enligt förvaltningen kommer samma jobb behöva göras för de gamla, men med mindre ersättning och mindre tid. Tiden mellan besöken ska också minska, vilket kommer att öka pressen på personalen och leda till oro och ökad otrygghet bland de gamla.

För de som omfattas av LSS, Lagen och stöd och service, funktionsnedsatta kommer det också bli konsekvensen. Fler brukare ska placeras ut på enheterna utan mer resurser. Effekten ekonomiskt motsvarar sju anställda.

Det riskerar att bli minskat stöd, service och social samvaro vilket kan leda till ökat utåtagerande bland de funktionshindrade och mindre individuella lösningar. Det kan också leda till mer felmedicinering och ökad sjukfrånvaro, enligt förvaltningen.

Socialpsykiatrin,som bland annat jobbar med boendestöd, kommer effektiviseringarna innebära att personalen kommer att få mindre tid för de som behöver hjälp och ökad oro och ångest hos dom och ökad risk för hot- och våldssituationer.

När det gäller maten kommer kommunen få svårt att leva upp till Socialstyrelsens och Livsmedelsverkets rekommendationer för de äldre och kvalitén på råvarorna kan minska.

Politikerna i vård- och omsorgsnämnden ska fatta beslut om förslaget till nedskärningar 17 december. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".