Undersköterskan Eva Tegborg. Foto: Ludvig Drevfjäll/Sveriges Radio
Undersköterskan Eva Tegborg. Foto: Ludvig Drevfjäll/Sveriges Radio

Hård kritik mot sparförslag för Eskilstunas hemtjänst

Eva Tegborg: Jaha, ytterligare försämringar
1:23 min

Facket kommunal i Eskilstuna larmar nu om att besparingsförslaget som ska rädda vård- och omsorgsnämnden är omöjligt att genomföra för de anställda i hemtjänsten, som berörs starkt av föreslagna åtstramningar.

Det handlar om tio miljoner kronor som ska sparas inom hemtjänsten, som en del av det åtstramningspaket som ska lätta bördan för den underskottsdrabbade vård- och omsorgsnämnden.

Förslaget går ut på att motsvarande knappt 21 årsarbetare försvinner från hemtjänsten och att de som är kvar ska minska tiden mellan de korta besöken hos brukarna.

Eva Tegborg, som är arbetsplatsombud på hemtjänsten i Skiftinge och själv undersköterska, förstår inte hur det ska gå till.

– Mig veterligen har man inte rätt att köra i 110 på Sundbyholmsvägen bara för att man sitter i en hemtjänstbil, säger hon.

Beslutet om de hårda besparingarna går igenom ska klubbas på torsdag, och om förslaget faller igenom så kommer hemtjänstpersonalen och brukarna snart att börja kosta än mer pengar i form av sjukskrivningar och dyra vårdmissar, menar Magnus Eriksson, ombudsman på Kommunal i Eskilstuna.

– Det är ett kortsiktigt förslag som inte sparar några pengar i längden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".