Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nedskärningar i Eskilstuna kan drabba personer med funktionsnedsättningar

Publicerat måndag 14 december 2015 kl 17.19
Anna-Sara Pavasson: Jag blir naturligtvis bestört
(1:38 min)
Anna-Sara Pavasson. Foto: Ludvig Drevfjäll/Sveriges Radio
Anna-Sara Pavasson. Foto: Ludvig Drevfjäll/Sveriges Radio

Gruppboenden och daglig verksamhet i Eskilstuna kan drabbas hårt av nedskärningar. På torsdag fattas beslut. 

Det kan leda till att förberedelser inte hinns med och risken för våld och hot ökar.

Det slår kommunens tjänstemän fast i den riskanalys man lämnat in, inför vård- och omsorgsnämndens sammanträde på torsdag.

Nämnden vill spara 33 miljoner kronor nästa år och fem av dem avser socialpsykiatrin, alltså det tiotal gruppboenden som finns i kommunens regi och den dagliga verksamhet för runt 650 personer med psykiska funktionsnedsättningar.

I riskanalysen pekar tjänstemännen på att personalen, som nu kan tvingas ta sig an fler personer inom boendeverksamheten och den dagliga sysselsättningen kan få mindre  tid för uppföljning, eller förberedelser och att det kan leda till ökad risk för hot- och våldssituationer från brukarna.

Även tidiga varningstecken på att en person som vårdas inom socialpsykiatrin mår dåligt kan missas  till följd av den ökade arbetsbelastningen, vilket pekas ut som en klar fara i dokumentet.

Annasara Pavasson, områdeschef på vård- och omsorgsförvaltningen, säger att hon är bekymrad över vad ett beslut om besparingar kan leda till, och medger att det kommer att märkas en kvalitetsförsämring. Men samtidigt poängterar att hon förstår att läget är allvarligt i den skuldtyngda vård- och omsorgsnämnden.

– Jag förstår att vi alla måste bidra så långt vi bara kan, men det är klart att det krävts en hel del tankeverksamhet för att komma fram till hur vi ska göra det här utan att det påverkar brukarna på ett negativt sätt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".