Matsal, Tomtaklintskolan i Trosa. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio
I matsalen på Tomtaklintskolan i Trosa hoppas Heli Carlsson kunna servera 60 procent ekologisk/närodlad mat 2018. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio

Ny upphandling ökar mängden ekologisk och närodlad mat

Heli Carlsson: Eleverna är nyfikna på maten, var den kommer ifrån och vad den innehåller
2:59 min

Genom att exempelvis kunna erbjuda studiebesök har lokala matproducenter fått fördelar i upphandlingen som täcker över Gnesta, Trosa, Nyköping och Oxelösund.

En vecka har gått sedan det nya avtalet började gälla mellan fyra av länets nio kommuner för att tillåta mer lokalproducerad och närodlad mat i kommunala verksamheter.

Detta är nu möjligt genom den upphandling som P4 Sörmland rapporterade om i början av april och innefattar Trosa, Nyköping, Oxelösund och Gnesta kommun.

– Det som är spännande att vi möjliggjort för fler producenter att avtala med dem, då vi inte bara tittar på priset, utan väger in flera faktorer vilket ger fler matleverantörer möjlighet att leverera till våra verksamheter, säger Kerstin Tibbling som är måltidschef på Trosa kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".