Axel Lans laddar sin elbil. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Få laddstationer för elbil i Sörmland

"Sörmland ligger långt efter andra jämförbara län"
2:00 min

Det finns fyra laddstationer registrerade i Sörmland. Det placerar Sörmland på en fjärdeplats i landet - från botten räknat.

Det är Power Circles nationella databas för laddstationers senaste statistik, på laddinfra.se som visar de dystra siffrorna.

En av dem som kör elbil i länet är trebarnspappan Axel Lans i Strängnäs, som säger att han får planera sitt åkande.

– Vi har ju maxat den för att se hur långt vi kan komma och vi kommer 10-12 mil, ska vi längre får vi planera och se till att vi kan sova kvar och ladda under natten,

Axel Lans tillhör inte de elbilsförare som väljer att ladda på de offentliga laddstationer, som finns registrerade på laddinfra.se. Av de 500 laddstationer som finns registrerade i landet ligger nästan en femtedel i Stockholms län, medan Sörmland ligger fyra från botten med fyra laddstationer.

Trots att Västmanland och Uppsala län har tre gånger så många stationer som Sörmland, ligger de inte så mycket bättre till placeringsmässigt.

Olle Johansson är vd för intresseorganisationen Power Circle:

– Laddinfrastrukturen i Sörmland är närmast obefintlig, säger han.

Han tror att lokala energibolag och kommuner behöver engagera sig.

– De flesta kommuner har stora egna flottor med fordon. Börjar man elektrifiera dem så kommer det att uppstå ett behov av laddinfrastruktur publikt och den kan senare också användas av andra aktörer.

Flera snabbladdstationer är också på gång längs Europavägarna genom Mälardalen, säger Olle Johansson.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".