Etanolpump E85 Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Allt färre tankar etanol. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Bara en tillverkare kvar.

Etanolbilar ersätts av diesel i Trosa

"Vi får inte tag i etanolbilar överhuvudtaget längre"
1:34 min

Trosa kommun tvingas se sig om efter andra drivmedel när de köper in nya bilar. Hittills har de använt etanolbilar av miljöskäl, men de går knappas att få tag i längre.

– Vi får inte tag i etanolbilar överhuvudtaget längre, säger Rickard Österlund energi och klimatrådgivare i Trosa.

Allt färre etanolbilar tillverkas och försäljningen av E85 sjunker. I oktober sjönk försäljningen med 50 procent jämfört med samma period året innan, enligt preliminär statistik från branschorganisationen SPBI.

– Det går att tanka en etanolbil med bensin istället och då väljer många att göra det för att det är billigare, säger Ulf Svahn är vd på SPBI.

Samtidigt som priserna på bensin och diesel sjunker, har skattesubventionen av etanol minskat, på grund av EU:s konkurrensregler.

På 2 av 3 bensinmackar i landet kan man tanka E85, ett resultat av pumplagen som infördes 2005. Det innebär att en bensinstation som säljer över en viss volym, även måste sälja förnybart bränsle.

I januari minskar skattesubventionen ännu mer och då blir etanolen ännu dyrare.

– Framtiden ser dyster ut, blir det inte fler bilar på marknaden kommer det hela att självdö, säger Ulf Svahn.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".