Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna flygplats Foto: Eskilstuna flygplats
Foto: Eskilstuna flygplats

Nytt besked om Bromma ändrar inte Eskilstunas flygplatsplaner

Jimmy Jansson (S): Vi kommer att fortsätta jobba väldigt aktivt
6:08 min

Att utredningen om Bromma flygplats framtid läggs ned oroar inte kommunledningen i Eskilstuna. Tvärtom.

Två besked i riksdagen, så kallade tillkännagivanden, gör att flygplatsen i Bromma får vara kvar tills vidare, rapporterar Ekot. I Stockholm finns förslag om att stänga flygplatsen och i stället bygga bostäder på området, medan näringslivet och många kommunalpolitiker i landet vill ha kvar Bromma flygplats.

I Eskilstuna har kommunledningen hoppats på en utveckling av flygplatsen i Kjula om Bromma skulle läggas ned. Men beskedet från Riksdagen ändrar inga planer i Eskilstuna, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson.

- Egentligen inte, inte när det gäller vår huvudsakliga strategi. Våran idé bygger på att Eskilstuna har den enda flygplatsen i Sverige, vid sidan av Arlanda, som har en möjlig järnvägsanslutning och kan kopplas ihop med Arlanda och hela regionen på ett helt annat sätt än vad andra flygplatser kan göra. Det faktumet kvarstår oavsett vad som händer med Bromma eller inte. För Eskilstuna r det lättare att konkurrera med ett svagare Arlanda, som det här nu innebär och med ett Bromma med bilköer, men ingen järnväg. Det kan mycket väl innebära att Eskilstuna flygplats stärks när flygtrafiken fortfarande bli uppsplittrad på olika noder.

Eskilstuna kommun kommer efter årsskiftet att fortsätta arbetet med att slå ett slag för den lokala flygplatsen.

– Vi kommer att fortsatt gå ut till marknaden, uppvakta regeringen och kontakta flygbolag och jobba väldigt aktivt för att visa på Eskilstunas potential med järnvägen och våra möjligheter att koppa ihop det med Arlanda.

Eskilstuna kommun har i många år diskuterat flygplatsens framtid. Idag har man civilflyg där, men Miljödomstolen gav 2006 miljötillstånd för 27 400 starter och landningar, vilket i det närmaste är en tredubbling jämfört med tidigare. Men det utnyttjas inte på långa vägar. 

Kommunen har tidigare sagt att den vill utveckla flygplatsen till en regional allmänflygplats för tyngre affärsflyg som skulle avlasta Bromma och Arlanda.

Skulle flygplatsen i Kjula visa sig vara ett bra alternativ behöver start- och landningsbanor breddas. 

Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S), sa i februari att det skulle kosta mellan 100 och 200 miljoner kronor att rusta upp flygplatsen till fullgott skick. Om man breddar och förlänger start- och landningsbanan och ansluter nödvändig järnväg och väg till flygplatsen kan det handla om en sådan investering, enligt kommunens uträkningar.

Den politiska majoriteten med Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, som styrt Eskilstuna i ett år, menar att flygplatsen kan bli en viktig pusselbit i det växande Mälardalen.

Jimmy Jansson säger att flygplatsen skulle kunna bli en viktig del tillsammans med Västerås och Skavsta flygplatser. 

I fredags sa han att en komplett flygplats kan kosta uppemot 500 miljoner kronor, kanske mer. 

– Vill man bygga ut banan så att den klarar att ta ner allt så kanske det handlar om 100 miljoner, men en full komplett flygplats kanske skulle kosta 500-600 miljoner och då är det inte kommunen som ska investera utan marknaden eller staten. 

Kommunen köpte flygplatsen av Försvaret en gång i tiden för 11 miljoner kronor och har tidigare gjort en del investeringar i den.

Tidigare politiska majoriteter i Eskilstuna, med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, har också pekat på vikten av flygplatsen och att den ligger strategiskt i närheten av E20 och Svealandsbanan.

Miljöpartiet, som tidigare ingick i den politiska majoriteten, har under många år sagt nej till en satsning på flygplatsen, av miljöskäl. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".