Johan Dalman i lila skjorta och vit prästkrage. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Johan Dalman håller delvis med artikelförfattarna. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Biskopen om flyktingpolitiken: "Kan inte låsa och kasta bort nyckeln"

Biskopen kommenterar debattartikeln
2:26 min

Svenska kyrkan och fler andra kristna samfund kritiserar idag Sveriges nya flyktingpolitik i en debattartikel i Dagens nyheter. Biskopen Johan Dalman menar att man inte kan stänga gränserna bara för att det finns problem med mottagandet.

Enligt artikelförfattarna på DN Debatt är det inte mängden flyktingar som hotar det svenska välfärdssamhället, utan att svenskarna håller på att förlorar sina grundläggande värderingar.

– Vi vet ju att det lika gärna kunde vara jag som stod där vid gränsen, med mitt barn och med hela min framtid raserad av ett inhumant krig. Låt oss hjälpa till, säger Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, som också påpekar att Jesus själv var ett fattigt flyktingbarn när han kom till världen.

Samtidigt vill inte Johan Dalman gå så långt som att kalla den nya migrationspolitiken inhuman, som artikelförfattarna gör.

– Vi har varit väldigt generösa i vårt land på många sätt, sedan finns det drag i det här som är onödigt tuffa, säger han.

Idag publicerar också Dagens nyheter en opinionsundersökning från Ipsos som visar att 55 procent av svenskarna anser att Sverige borde ta emot färre flyktingar.

Johan Dalman förstår att många är oroliga över invandringen och hur den kommer att påverka Sveriges trygghetssystem.

– Men att låsa dörren och kasta bort nyckeln till svenska gränsen, det är inte heller alternativet, säger Johan Dalman, som istället vill se en diskussion om hur mottagandet kan förbättras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".