Niddal Mustafa och Ismail Alkadro äter julbord. Foto: hugo Wennström Sveriges Radio.
Niddal Mustafa och Ismail Alkadro äter julbord. Foto: hugo Wennström Sveriges Radio.

Jul för alla i ABF-huset i Eskilstuna

Ismal och Niddal firar jul för att träffa nya människor.
1:20 min

I ABF-huset i Eskilstuna firar man idag jul där alla som vill får äta julbord oberoende av ekonomi eller religion.

Ismail Alkadro och Niddal Mustafa kom till Eskilstuna från Syrien för två år sedan och firar julafton i ABF- huset för att träffa nya människor.

Det är första gången Ismail och Niddal firar jul på svenskt vis som de utrycker sig. Lite rödkål och potatis ligger på tallrikarna och båda två tycker det är intressant att smaka nya maträtter men de är framförallt här för att träffa nya människor.

– Det känns jätteintressant att träffa olika människor här. Vi är nyanlända från Syrien. Vi är läkare och kämpar för vårt mål men först behöver vi få kunskaper om hur samhället ser ut och fungerar här i Sverige.

Marcus Helgstrand och Nathalie Söderberg från tillsammans för Eskilstuna är med och ordnar dagens julfirande. De vill vara ett alternativ till personer som inte firar jul av olika anledningar.

– Vi tycker att alla som vill fira jul ska få göra det och därför bjöd vi in till det här, säger Nathalie Söderberg.

Medan Ismail och Niddal inväntar några vänner som snart kommer till bordet frågar jag Niddal vad han gillar mest på julbordet.

–Julmust, säger han och ler.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".