Äldre kvinna med rollator går i en korridor.  Foto: Jessica Gow/Scanpix
Kristinagården måste öka bemanningen på nätterna, enligt Sociialstyrelsen. Bilden är från ett annat sammanhang. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Vård och omsorg tynger kommunernas ekonomi i Sörmland

Inger Grindelid socialchef i Strängnäs: Svårt år för oss
1:47 min

De sörmländska social- och vård- och omsorgsförvaltningarna går på knäna. Det visar en enkät som P4 Sörmland har gjort.

Stora röda siffror i boksluten över stöd åt utsatta och äldre visar att flertalet går back 2015. För de flesta väntar nu ett besvärligt 2016.

– Först och främst kommer 2016 vara ett svårt år för oss inom socialtjänstens område, säger Inger Grindelid socialchef i Strängnäs där 33 miljoner kronor ska sparas.

Fler äldre och fler barn och ungdomar som behöver stöd och så fler flyktingar. Det är Inger Grindelids och Strängnäs största utmaningar framöver.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, spår annars att 2016 blir ett riktigt bra år för kommunernas ekonomi som helhet.

Men ser man till enskilda områden är bilden alltså en annan. De sörmländska social-, och vård- och omsorgsförvaltningarna, går redan 2015 back med sammanlagt runt 160 miljoner. Störst minus har Eskilstuna och bara i Gnesta och i Vingåker, gick all verksamhet ihop.

I Vingåker faktiskt med ett minimalt, men sårbart överskott.

– I en liten kommun är svängningarna mycket större och enstaka ärenden kan förskjuta bilden väldigt kraftigt tillfälligt, säger Dag Wallströmer, socialchef.

2016 blir tufft och kräver att vi blir ännu effektivare säger förvaltningarna i enkätsvaren.

Men med nya besparingar, begärda extrapengar och statliga miljoner för flyktingar tror de sig klara en budget i balans 2016. Något de alltså inte lyckats med under 2015.

Efter 2016 är det vanligaste svaret att det blir svårt klara hemtjänst och övrig äldreomsorg, men också ekonomiskt bistånd och stöd till individer. Optimismen är inte särskilt stor.     

– 2017 kommer säkert inte att bli lättare, säger Inger Grindelid, socialchef Strängnäs

– Ja, det blir ju kärvare och kärvare framåt, säger Dag Wallströmer, socialchef Vingåker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".