Khaled Moussa. Foto: Ludvig Drevfjäll/Sveriges Radio
Khaled Moussa. Foto: Ludvig Drevfjäll/Sveriges Radio

Psykolog varnar: Fyrverkerier kan skrämma krigsskadade

Suad al-Saffar, psykolog: Kan vara oerhört jobbigt
1:32 min

Fyrverkerier utgör inte bara en säkerhetsrisk - de kan också orsaka stort lidande för flyktingar som har bakgrund i länder som utsatts för sprängattentat, menar psykologen och traumaexperten Suad al-Saffar. 

Psykologen och traumaexperten Suad al-Saffar har lång erfarenhet av att jobba med flyktingars psykiska hälsa och känner igen problemet med höga smällar på nyår.


– Det som innebär glädje för oss kan innebära död och skräck för dem, säger hon.

I sitt arbete har hon mött personer som flytt tortyr och krig i sina hemländer och för dem kan till exempel höga smällar bli en utlösande faktor till flera timmar långa ångestattacker.


– Många av barnen är födda och uppvuxna i krig och det är en oerhört obehaglig situation för dem, menar hon.

Men så finns det undantag. På asylboendet Mälarblick i Strängnäs förbereder man sig för ett nyårsfirande. Där har några grupper själva ställt till med nyårsfirande, berättar Khaled Moussa från Syrien.

– Barnen vet vad som händer på nyår och ser fram emot att se raketerna, säger han.

Många har bott på Mälarblick under en längre tid och hunnit landa i Sverige. Själv har Khaled Moussa både hört och sett effekterna av krigets fasor, men han känner sig lugn inför nyår.

– Det är okej, jag är i ett demokratiskt land nu.

Ludvig Drevfjäll
ludvig.drevfjall@sverigesradio.se
016 16 16 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".