En mobiltelefon. Foto: Rich Pedroncelli/TT
Mobiltelefon. Arkivfoto: Rich Pedroncelli/TT

Mobilmaster i trappuppgångar ska lösa täckningsproblem

Bostadsrättsägare: Det blir hyfsat bra täckning i lägenheterna
1:11 min

Armeringsnät i betongväggar och metallskikt i fönstren stoppar mobilsignalen. Problemet är vanligt i storstäder och många nyinflyttade tvingas skaffa fast telefonabonnemang.

Hos bostadsrättsföreningen Jublet på Kungsholmen i Stockholm som har energihus med dålig mobiltäckning, testar man nu ett nytt pilotprojekt för att komma tillrätta med problemen.

– Vi har satt upp Radio Dots med minismåsändare som gör att det blir hyfsat bra täckning i lägenheterna, säger Stig Vilhelmsson, i bostadsrättföreningen.

Vi tidigare rapporterat om att det inte är ovanligt att mobiltäckningen i nybyggda energisnåla hus är så dålig att man får går ut på balkongen eller prata i öppet fönster. Olika aktörer håller idag på att leta efter lösningar. Och Stig Vilhelmssons bostadsrättsförening har inlett ett pilotprojekt, där man sätter upp mobilmaster i trappuppgångarna och i en del lägenheter, som kallas för Radio Dot System.

Tillsammans med bland annat Skanska, Ericsson och Telia hoppas man på att kunna få fram mobiltäckning inomhus. Projektet ska snart utvärderas och förhoppningen är att en lösning kommer vara i sikte nästa år, säger Tomas Moström, tekniskt ansvarig för bostäder hos företaget Skanska.

– När vi är färdiga med lösningen och hittat en kostandseffektivitet i den så kommer vi att bygga in lösningen i hus som vi ska bygga.

Skanska ska då i framtiden montera in Radio Dot System i sina hus. Men de som nyligen flyttat i energihus med dålig mobiltäckning kommer själva få står för kostnaden av ett nytt system.

– I befintliga husen måste vi göra en installation i efterhand och den kostnaden får bostadsrättsföreningarna stå för.

Varför kan inte Skanska stå för kostnaden?

– Samhället utvecklas ju hela tiden och det finns ju gränser. Alla som flyttat in har ju fått de förutsättningar som var tänkt från början, säger Tomas Moström.

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".