Ett barn. Foto: Ingvar Karmhed/TT.
Socialsekreterare med lång erfarenhet av barnutredningar borde inte behöva utbilda sig till socionomer, anser facket. Foto: Ingvar Karmhed/TT.

"Fem års erfarenhet borde räknas som tillräcklig kompetens för socialsekreterare med akademisk utbildning"

Facket: Det är ju nästan en helt ny utbildning
1:44 min

Facket Akademikerförbudet SSR anser att det är orealistiskt att de med lång erfarenhet som socialsekreterare ska behöva komplettera sin utbildning med ytterligare drygt två år, för att ta socionomexamen.


Socialsekreterare som saknar socionomutbildning, men har jobbat i fem år eller mer, har den kompetens som Socialstyrelsen efterfrågar för att få fatta beslut om bland annat barnärenden inom socialtjänsten, menar facket.

Akademikerförbundet SSR vill ha övergångsregler inför det behörighetskrav som kommer att införas från och med 1 juli 2019.

– Vårt förslag är att om man jobbat i mer en fem år, så ska det räknas som att man har rätt kompetens, säger Maria Hedwall, som är förbundets ordförande i Sörmland.

Drygt 40 socialsekreterare i Sörmland saknar den behörighet som Socialstyrelsen kommer att kräva för att få fatta beslut om bland annat barnärenden, inom socialtjänsten.

Nu har kommunerna tre och ett halvt år på sig att försöka hjälpa sina medarbetare att få den behörighet som krävs.

Många av dem som arbetar idag har kanske en beteendevetarexamen och kan behöva komplettera sin utbildning, vilket enligt det nuvarande förslag som finns från Mälardalens högskola, kan ta 2,5 år.

– Det är ju nästan en helt ny utbildning som man behöver göra. Men är det så att man behöver utbilda dem, så är det arbetsgivaren som ska bekosta det anser vi, säger Maria Hedwall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".