Katrineholms centrum. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Katrineholms centrum. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Katrineholm brister i hanteringen av flyktingbarn

Pat Werner (S), ordförande socialnämnden: Vi lever inte upp till lagkraven
1:38 min

Katrineholm klarar inte av att ta hand om alla ensamkommande flyktingbarn som kommer till kommunen, konstaterar socialnämnden i Katrineholm, som har gjort en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Under 2015 kom runt 140 ensamkommande till Katrineholm, enligt socialnämndens ordförande, socialdemokraten Pat Werner, som konstaterar att kommunen inte hinner utreda barnens behov:

– Vi har 48 timmar på oss och det är inte tillräckligt tid, säger Pat Werner (S), socialnämndens ordförande i Katrineholm.

Hur påverkar det barnen som kommer?

– De riskerar ju att få felaktiga beslut, bli placerade på felaktiga ställen, vilket också har hänt, där vi får lov att flytta dem till andra placeringar.

IVO konstaterar i sitt svar till socialnämnden att läget är extraordinärt för många kommuner, men att Katrineholm ändå måste hitta sätt att ta hand om barnen. IVO informerar också regeringen fortlöpande om läget i kommunerna, skriver de i beslutet.

Minst ett trettiotal kommuner i landet har gjort en liknande anmälan som Katrineholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".