Vaccination. Foto: Fredrik Persson/TT
Foto: Fredrik Persson/TT.

Föräldrar mer tveksamma vaccinera barn mot livmoderhalscancer

"Kan vara svårt inse att den här lilla flickan snart kommer att bli stor"
1:27 min

Färre flickor vaccineras mot livmoderhalscancer jämfört med andra sjukdomar som vaccineras mot. Att beslutet är komplext för föräldrar är en förklaring. 

Sedan 2012 ingår vaccin mot livmoderhalscancer i det svenska barnvaccinationsprogrammet. Men det är färre som får det här vaccinet än andra barnvaccin.

I Sörmlands län var det för ett år sedan 80 procent av flickorna födda 2002 som fått första dosen av vaccinet.

Att det här vaccinet når färre än andra vaccin beror bland annat på att det är ett komplext beslut för föräldrarna, menar Maria Grandahl, som skrivit en doktorsavhandling om just det här.

– Det är så många olika faktorer som påverkar. Dels är det ju så att det är ett vaccin som skyddar mot en sexuellt överförbar infektion och på individnivå kan man ju tro att då bli jag skyddad beroende på hur jag lever mitt liv.

– Sen erbjuds vaccinet när flickan är rätt ung och då kan det vara svårt för föräldrar att inse att den här lilla flickan snart kommer att bli stor, säger Maria Grandahl.

Enligt Maria Grandahls avhandling, där hon bland annat gjort en enkät med skolsköterskor och intervjuat föräldrar till 10-12 åriga flickor, som ska vaccineras mot HPV, som kan leda till livmoderhalscancer, finns också andra faktorer som kan påverka hur många som vaccineras.

Det handlar bland annat om den diskussion som har varit efter vaccinet mot svininfluensan. Föräldrar efterlyste någon att prata med, bland annat om vaccinets säkerhet och vilka biverkningar som finns med vaccinet.

– Föräldrar ville kunna diskutera vaccinet med föräldrar eller annan hälso- och sjukvårdspersonal.

Maria Grandahl menar att det är viktigt att skolsköterskorna har kunskap och får tid för det här och att man möter föräldrarnas funderingar.

– Vi måste ha den här dialogen. De flesta skolor har ju någon form av föräldramöten. Dit skulle skolsköterska eller annan hälso- och sjukvårdspersonal kunna komma och erbjuda dialog.


Länsstatistik:
Andel flickor födda 2002 som vaccinerats med minst en dos HPV-vaccin (statistik tom 2014-12-31):

Stockholms län 80.80%

Södermanlands län 80,17%

Uppsala län 86,86%

Västmanlands län 78,52%

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".