Muayad och Aseen Naser. Foto: David Nilsson Hamne.
1 av 2
Muayad och Aseen Naser. Foto: David Nilsson Hamne.
Prästen Benny Larsson. Foto: David Nilsson Hamne.
2 av 2
Prästen Benny Larsson har engagerat sig i familjens öde. Foto: David Nilsson Hamne.

Min historia: Familjen Naser i Vingåker har nekats uppehållstillstånd i åtta år

I väntan på livet
9:53 min

Familjen Naser flydde från staden Kirkuk i Irak 2008 då rebeller i området hotade att röva bort mamma Aseen och deras döttrar.

I åtta år har Moayad, Aseen och deras 29-åriga dotter fått en rad nekanden till uppehållstillstånd här i Sverige. Det senaste kom nyligen, i samband med att vår reporter David Nilsson Hamne åkte till dem i Vingåker för att höra deras historia.

I Irak ansågs familjen av vissa radikala grupper vara för USA-vänliga, bland annat för att de är kristna och engagerade sig i hjälparbete i kyrkan och på Universitetet där Moayad undervisade. De pressades på pengar med hot om att man skulle röva bort Aseen eller någon av döttrarna. 

Enligt familjen fick de ingen hjälp från de Irakiska myndigheterna och därför hade de inget annat val än att fly sitt land.

– De dödar oss om vi åker tillbaka, säger Aseen.

Migrationsverket tror på familjens berättelse, men anser att familjen kan söka skydd i hemlandet, närmare bestämt i irakiska Kurdistan. 

Mellanösternkännaren Håkan Sandvik menar dock att beslutet inte stämmer överens med verkligheten, då familjen inte har några släktingar där och därför inte kommer att släppas in.

Men Robert Larsson, som är enhetschef för asylprövningsenheten i Flen, tillbakavisar kritiken.

– Generellt så är ett inre flyktalternativ etablerat inom asylrätten och där tittar man på om det är relevant och rimligt utifrån den landinformation vi har, säger Robert Larsson på asylprövningsenheten i Flen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".