Ungdomar i Valla. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Emil Wallin, Johan Eriksson, Oskar Pettersson, Natalie Öhman, Sanna Olsson, Jennifer Hellberg och Fanny Schmidt i Valla. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Ungdomar kritiska till att Katrineholms kommun tar över Valla fritidsgård

"När man har en verksamhet som funkar behöver man ju inte ändra på den"
2:04 min

Valla utanför Katrineholm står för tillfället utan fritidsgård igen. Den fritidsgård som funnits sedan fyra år tillbaka har lagts ned i december och Katrineholms kommun ska nu starta en fritidsgård i samma lokal som tidigare, men i egen regi.

Men ungdomarna P4 Sörmland har träffat är väldigt nöjda med den verksamhet som fanns och är oroliga för hur det ska bli.

– Det var som ett andra hem, säger Sanna Olsson.

– När man har en verksamhet som funkar, då tycker man inte de borde ändra på den, säger Emil Wallin.

Det har gått fem år sedan Vallaborna samlade ihop 1100 namnunderskrifter för att få en fritidsgård till Valla. Uppropet ledde till att fritidsgården, den så kallade Rockan, startades av ett privat företag på uppdrag av kommunen.

Nu har kommunen beslutat att själva ta över fritidsgården i samma lokal inom kort och att verksamheten ska utvecklas tillsammans med ungdomarna. Men vissa förändringar har redan blivit kända. Bland annat ska åldersgränsen ändras och inriktningen kommer bli mer pedagogisk.

I Valla har det i perioder funnits problem med kriminalitet och anlagda bränder, som till exempel Valla IF:s klubbstuga 2014. Flera ungdomar vittnar om att fritidsgården har stått för trygghet och det som oroar mest är att det blir nya vuxna, som utgår från ungdomskulturhuset Perrongen i Katrineholm.

– Det är ju ganska jobbigt när det kommer flera nya personer, har det hänt något så vågar man ju inte öppna sig, säger Jennifer Hellberg.

– Det är ju ingen trygghet, man vet inte vem som kommer att vara där, säger Natalie Öhman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".