Marinko Sanjkovic ser till så att granarna hamnar på rätt plats på återvinningscentralen. Foto: Hugo Wennström Sveriges Radio.
Marinko Sanjkovic ser till så att granarna hamnar på rätt plats på återvinningscentralen. Foto: Hugo Wennström Sveriges Radio.

Granarna har dansat färdigt när julen dansar ut

Dags att återvinna din julgran.
4:03 min

I dag dansar julen ut ur många hem. Granen flyttar ut från ett varmt vardagsrummet ut i kylan för en plats på återvinningscentralen.

Tjugondedag Knut lämnar Bo Eriksson traditionsenligt sin gran på återvinningscentralen Lilla Nyby utanför Eskilstuna. Han har förberett allt genom att såga ned granen till mindre grenar och kvistar.

– Frugan föredrar att bli av med julen nu så det var dags även om granen var mycket fin, säger han.

Marinko Sanjkovic är produktsamordnare på Lilla Nyby återvinningscentral och han ser till att granarna återvinns på rätt sätt.

– Vi flisar det här och kör iväg flisen till värmeverk i Strängnäs eller här i Eskilstuna och så omvandlas det till värme, säger Marinko.

Även om det är mest tryck på de vanliga naturgranarna så finns det en och annan som kommer för att lämna in sin plastgran.

– Plastgranarna ska sorteras som metall. De består av 97 procent metall och resten är plast.

Marinko menar att fler använder plastgranar och att trycket på att återvinna naturgranar minskar.

– Sen tror jag också att många har tröttnat på julen för det var mer folk här för någon vecka sedan avslutar han och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".