Mycket folk vid Vilstabacken. Foto Hugo Wennström Sveriges Radio.
Mycket folk vid Vilstabacken. Foto Hugo Wennström Sveriges Radio.

Full fart och mycket folk i Vilstabacken i Eskilstuna

"Det är roligt att vara i hemmabacken"
2:44 min

Trots sträng kyla så slogs det rekord i Vilstabacken i Eskilstuna vid första tävlingen för säsongen. 150 alpina skidåkare kom till start, vilket är nytt rekord.

Förutom föräldrar som fotograferade sina barn i backen, hade samtliga åskådare på plats tjocka vantar på händerna för att klara av den stränga kylan under lördagsförmiddagen i Vilstabacken. Magnus Nilsson är ordförande i Eskilstunaklubben Tunafors Slalom och han var förväntansfull, men lite orolig över kylan.

– Vi har ganska många unga startande och det blir ganska mycket vänta, så det gäller att få in dem i värmestugan så de inte fryser. Det gäller att hålla humöret uppe för det här ska vara kul, säger Magnus Nilsson.

Gustav Svensson är 13 år och älskar att åka skidor. Han gillar slalom, men även andra grenar som friåkning.

– Man tänker typ ingenting när man åker och det är skönt, sen kan man hoppa och köra i skogen. Det är kul, säger han. 

Tunafors Slalomklubb hoppas fler ska få upp intresset för sporten och en del i det är skidskolan, som drar igång nästa vecka.

– Det blir fler och fler som tycker det är kul ute i snön. Det är snowboard och Funpark. Det här är något vi vill jobba parallellt med och på så sätt kommer vi utveckla våran backe och kunna erbjuda bättre åkning för lite mer hopp. På så sätt ska vi kunna attrahera folk till den alpina delen, säger Magnus Nilsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".