Kjell Olsson och Carina Ekström, vid Västra viadukten i Nyköping. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Säkerheten är inte bra vid övergångsstället på bron över västra viadukten tycker Kjell Olsson och Carina Ekström. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Fotgängare kritiska till säkerheten vid Västra viadukten i Nyköping

"Man ser inte de som ska gå över"
1:24 min

I oktober öppnades den nya cirkulationsplatsen vid västra viadukten i Nyköping för trafik, som ett led i att göra platsen säkrare. Men fotgängare som ska ta sig över vägen på bron över viadukten är inte särskilt nöjda.

Det är problem med sikten för bilisterna, som inte ser fotgängarna när det är mörkt, menar en Nyköpingsbo, som vi har pratat med. Han är också kritiskt till de blinkande lamporna vid övergångsstället.

– Den är väldigt opålitlig, säger han.

Målet med att bygga en cirkulationsplats vid Västra viadukten är att slussa fordon från E4:an och Oxelösund in till centrum på ett säkrare sätt, genom att få ned hastigheter och minska antalet olyckor.

Redan när Västra viadukten öppnades i höstas hörde Nyköpingsbor av sig med kritik mot säkerheten och efter det sattes de blinkande signalerna upp, berättar projektledaren Almir Malkoc, som menar att trafikanterna själva också måste ta ansvar.

– Att gå över övergångsstället är ett samspel mellan gående och bilister.

Kommunen kommer att sätta upp extra belysning vid övergångsstället inom kort.

– Men det finns alltid folk som inte tycker att det inte fungerar, det går inte att undvika.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".