Strängnäs kommun. Foto: Hans Andersson/Sveriges Radio.
Foto: Hans Andersson/Sveriges Radio.

Strängnäs kommun kan ha brutit mot lagen

Stora tveksamheter kring konsult i Strängnäs
1:50 min

Strängnäs kommun låter en inhyrd konsult ge råd om hur biståndshandläggare ska göra i enskilda ärenden - vilket är ett tveksamt upplägg enligt Olle Lind, professor i förvaltningsrätt.

Det handlar om en kvinnlig konsult med många uppdrag inom den sociala sektorn bakom sig som sedan en tid tillbaka jobbar på Strängnäs kommun med att bland annat utreda personer som söker stöd för personlig assistans enligt Lagen som stöd och service, LSS.

Kvinnan hyrdes enligt kommunen in på grund av att det inte finns tillräckligt många biståndshandläggare på plats, och att ingen annan kvalificerad person fanns tillgänglig. Enligt juristfirman Assistansjuristerna, som bland annat hjälper personer att överklaga avslag, har kvinnan utgett sig för att vara en anställd biståndshandläggare, och i mejl som P4 Sörmland tagit del av skriver konsulten om att hon ska "utreda och fatta beslut" i ett ärende.

Det kan strida mot lagen enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.
– Det är ett flagrant exempel, jag har aldrig hört talas om att man gör så här. En konsult inom ett sådant här område där det finns mycket myndighetsutövmning får förhålla sig väldigt allmän i sina råd till personalen. Däremot är det väldigt tveksamt om man får ge råd i enskilda ärenden. Då börjar man närma sig det otillåtna, säger han.

Kvinnan fakturerar också kommunen för sitt jobb, och har fått en e-postadress på kommunens domän. I telefonväxeln är hon angiven som "biståndshandläggare".

Socialnämndens ordförande Monica Lindell Rylén hävdar att konsulten aldrig fattat några som helst beslut. Mejlet som P4 Sörmland tagit del av, där kvinnan säger att hon ska "utreda och fatta beslut" i ett ärende, kommenterar hon:
– Då måste det skett någon typ av missförstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".