Sörmlandskarta med frågetecken. Foto: Evelina Crabb/Sveriges Radio.
Foto: Evelina Crabb/Sveriges Radio.

Nytt förslag i regionfrågan i Sörmland

Nyköpingsbo: Det blir längre att åka
1:58 min

Inom ett par månader kan ett förslag till en helt ny karta presenteras av regeringens utredare i regionfrågan. Huvudspåret, som de ledande regionpolitikerna i Sörmland för fram, är ett samgående med Västmanland och Uppsala län.

Vad tycker du? Var med i diskussionen på vår Facebooksida

För långt bort för oss i södra delen. Vi har närmare till Norrköping Linköping och bättre väg

– Det känns ju långt att åka, säger Leif och Margareta Lund i Nyköping.

När P4 Sörmland tar pulsen på Nyköpings gator är frågan om en större region långt bort från vardagen för dom flesta. Och att gå samman med Uppsala och Västmanland känns ännu mer främmande för Inga-Britt Odsvall som hellre blickar söderut.

– Östergötland skulle ligga närmare till hands.

Att dela in Sverige i nya större regioner istället för dagens landsting och län - är en fråga som stötts och blötts åtskilliga gånger genom åren - men utredningar och förslag har hamnat i papperskorgen till slut.

Men sen i somras lever frågan igen sen regeringen gett två tidigare ministrar i uppdrag att se om man kan skapa mellan 6 och 8 lämpliga regioner.

Senast frågan var aktuell var det många Sörmlandspolitiker som ville närma sig Stockholm i en större region, men nu sägs redan på förhand att Stockholms län inte får bli större.

Därför har under hösten förslaget om en region med dom tre länen som ligger runt huvudstaden blivit det som åtminstone de som företräder Sörmland i diskussionerna vill ha.

En av dem är Monica Johansson (S) ordförande i landstingsstyrelsen.

– Det vi pratar om och som vi fört fram till regeringens utredare är Uppsala, Sörmland och Västmanland, vi har mycket gemensamt, många arbetspendlar till Stockholm och vi tillhör samma sjukvårdsregion så vi har mycket vi kan fortsätta bygga på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".