Is med vatten på. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Foto: Hasse Holmberg/TT.

Flera frågetecken kring räddningsinsatsen efter skridskoåkarna i Nyköping

1:59 min

Från att polisen larmades tog det 1,5 timme tills den stora räddningsinsatsen inleddes igår, efter två långfärdsskridskoåkare i Nyköping. De hittades döda i en vak senare under kvällen.

Det finns flera frågetecken kring räddningsinsatsen. Dels tog det en bra stund innan sjöräddningen larmades, dels användes aldrig den svävare som låg närmast till, vid Studsviks brygga. Den kom aldrig ut på isen.

Männen, som var i 70-årsåldern, åkte ut strax före lunch.

Oroliga anhöriga ringde till polisen vid 16.20, och först klockan 17.50 kontaktade polisen Sjöräddningscentralen i Göteborg, som drog igång den stora räddningsinsatsen.

När det gäller svävaren vid Studsviks brygga kunde Sjöräddningscentralen i Göteborg, JRCC, inte komma i kontakt med den entreprenör som på uppdrag av Länstrafiken i Sörmland hade hand om den. Det gick inte att komma fram på det telefonnummer Sjöräddningscentralen hade i sina register.

Nils Kjellberg, ordförande i Sörmlandsskärgårdens intresseförening, är kritisk.

– Historiskt sett har det skett sådana här missar tidigare och det är hög tid att det rättas till en gång för alla, att det finns rutiner som fungerar när det verkligen blir skarpt läge, säger han.

Helena Ekroth, myndighetschef på Länstrafiken beklagar att  kontaktuppgifterna inte var uppdaterade.

– Det är givetvis väldigt tråkigt att det är så, det är en mycket tråkig händelse, säger hon.

Efter det att P4 Sörmland uppmärksammat Länstrafiken på att det enligt JRCC inte gick att komma fram på det journummer de hade i sina register så har Helena Ekeroth nu kontaktat JRCC och lämnat fler alternativa telefonnummer och kontaktuppgifter så att det dygnet om ska gå att nå svävaren vid Studsviks brygga.

Svävaren används av Länstrafiken för transporter ut till boende i skärgården särskilt under perioder när isen varken bär eller brister. Den har tidigare använts vid räddningsuppdrag på isen. År 2003 då ett 20-tal skridskoåkare drev iväg på isflak ut mot öppet hav söder om Askö så var svävaren först på plats och kunde bistå så att utgången den gången blev lycklig.

Enligt Lars Nilsson, assisterande sjöräddningsledare på Sjöfartsverkets flygräddningscentral, kom larmet in till hans myndighet först efter att polisen hittat en av männens bil parkerad vid en brygga, klockan 18.50.

Polisen larmades redan klockan 16.22 av oroliga anhöriga som inte hört av de båda skrinnarna. Det var alltså cirka en och en halv timme från polisen larmades tills dess att polisen i sin tur larmade Sjöräddningscentralen JRCC.

Peter Bergkvist, tillförordnad gruppchef på polisens länskommunikationscentral, säger att han inte hunnit sätta sig in i det enskilda fallet, men han tycker inte att 1,5 timme är orimligt lång tid.

Han pekar på en mängd åtgärder som polisen gör när personer rapporteras saknade, innan räddningsaktioner normalt dras igång.

Men han säger att polisen ska titta på det här som vid alla andra försvinnanden med olycklig utgång. Det här för att kunna dra lärdom inför framtiden.

Sjöräddningscentralen fick istället koncentrera sig på andra resurser.

Både flyg och helikopter med värmekamera och kustbevakningens fartyg deltog och sjöräddningssällskapets svävare från Dalarö och Arkösund trailades ned.

Den första svävaren från Arkösund var på plats först klockan 20.20, tio minuter innan en helikopter lokaliserade skridskoåkarna i en vak sydväst om Langö.

Det var med hjälp av information från Friluftsfrämjandet, om var de svaga isarna fanns, som männen till slut hittades.

De värmekameror som hade använts hade inte gett något utslag på de då mycket nedkylda männen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista