Kommunals lyxkrog har arrangerat nakenshower med porrstjärnor och kändisar som strippar. Foto: Maja Suslin/TT, TT
Kommunals lyxkrog har arrangerat nakenshower med porrstjärnor och kändisar som strippar. Foto: Maja Suslin/TT, TT

Medlem i Kommunal i 25 år - nu lämnar hon facket

2:56 min

Fackordföranden Annelie Nordströms planerade avgång ändrar inte undersköterskan Lorena Ramos uppfattning om Kommunal. Nu tänker hon lämna facket, precis som nästan 10 000 andra medlemmar.

Lorena Ramos, som är undersköterska på Nyköpings lasarett, har helt tappat tron på sitt fackförbund efter Aftonbladets avslöjanden om ledningens lyxliv.

– För mig finns det inget förtroende kvar. Jag ska gå ur, säger Lorena Ramos, som varit medlem i Kommunal i 25 år.

Dyra krognotor och spritfester på medlemmarnas bekostnad, miljonförlusterna i Kommunals handelsbolag Lyran, strippor som uppträtt på Kommunals krog och nu senast lägenhetsaffären med utrikesminister Margot Wallström, har gjort att många medlemmar lämnat fackförbundet.

Sedan i måndags har antalet medlemmar som vill hoppa av nästan fördubblats, och ligger nu på 9 600, enligt TT.

Kommunals ordförande Annelie Nordströms besked idag, om att hon avgår vid nästa kongress i maj, gör ingen skillnad för Lorena Ramos.

– Det hjälper inte att hon avgår, och att hon framför allt gör det i maj ger lite fel signaler. Hon skulle helst avgått tillsammans med kassören, säger Lorena Ramos.

Lorena Ramos menar att den kultur som finns inom ledningen hade levt kvar om det inte vore för Aftonbladets avslöjanden. Därför litar hon inte på topparna i sitt fackförbund. Och hon tycker inte att de ska ha några fallskärmar.

– Varför ska det gå till på det här sättet? Det är våra pengar. Ett fackförbund som varit arbetarnas förbund har tagit över sådana ovanor, för mig är det helt oacceptabelt, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista