Akuten, Mälarsjukhuset. Foto: Maria Blanco/Sveriges Radio.
Regionförbundet tror att en större region bland annat kan säkra kvalitén och resurserna i vården. Foto: Maria Blanco/Sveriges Radio.

Regionförbundet: Regionbildning kan säkra kvalitén i vården

2:07 min

Ett regionalt samarbete är nödvändigt, bland annat för att förbättra sjukvård och kollektivtrafik. Det menar Göran Norberg, förbundsdirektör i Regionförbundet.

– Vi måste samverka mellan de län vi har som grannar, i frågor som man inte klarar av i ett relativt litet län som Sörmland. Det handlar om att skapa gemensamma resurser, säkerställa kompetens, skapa hög och bra kvalitet i samhällsservice och välfärd, som kollektivtrafik. Vi håller ju på att planera tågtrafik i Mälardalen. Då är det fyra län som ska ta ställning i samma frågor. Det skulle vara enklare att genomföra i en gemensam region. Både när det gäller trafiken och taxorna om vi hade en större region.

Frågan om en regionbildning är aktuell igen och redan inom ett par månader kan ett förslag på en helt ny karta presenteras av regeringens utredare, erfar P4 Sörmland.

Och huvudspåret som dom ledande regionpolitikerna i Sörmland för fram är ett samgående med Västmanland och Uppsala län.

Göran Norberg, förbundsdirektör i Regionförbundet nämner också sjukvården som en viktig fråga att samverka om i en större region.

– Allting blir mer och mer komplext och specialiserat och det krävs mer resurser och specialister och då behöver man ett visst underlag när det gäller patienter och ekonomi. Vården behöver ett underlag för att behålla sin kompetens. 

Göran Norberg pekar också ut pendling och arbetsmarknad som viktiga områden att samarbeta om. 

Det finns också risker.

– Den uppenbara risken är att människor inte känner att man ingår i regionen, tillhörigheten. Vi har ju redan idag lite spretigt i Sörmland. Identiteten för den enskilda människan och avståndet mellan människan och de beslutande funktionerna politiskt blir ju lite annorlunda i en storregion. Det tycker jag är en liten risk.

I Sörmland har tre kontaktpersoner tillsattas och de ska försöka påverka regeringens utredare och tala för Sörmlands intressen. Det är Monica Johansson, ordförande i landstingsstyrelsen, Viking Jonsson, ordförande i Regionförbundet och Daniel Portnoff, kommunstyrelsens ordförande i Trosa.

– Vi ska i dagarna starta ett arbete med de här kontaktpersonerna och partierna och titta på vad som är viktigt för sörmlänningarna och Sörmland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista